Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

Στις 17 Φεβρουαρίου 2011 δημοσιεύθηκε απόφαση της κας Γερακούδη ΓΓ της αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, για την αποθήκευση και διακίνηση πετρελαιοειδών στις εγκαταστάσεις της PAN OIL AE, στη θέση «Σγάλια» («Γλύφα») του Δήμου Χαλκιδέων.
Η απόφαση αυτή της ΓΓ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας αλλά και της Λιμενικής Επιτροπής Χαλκίδας.
Θυμίζουμε ότι :
Η παραλαβή των υγρών καυσίμων και η αποθήκευσή τους στις δεξαμενές της PAN OIL θα γίνεται από μεγάλα δεξαμενόπλοια – τάνκερ τα οποία θα έρχονται στον όρμο της «Γλύφας» και μέσω υποθαλάσσιων αγωγών θα διοχετεύονται στις δεξαμενές.

Η θαλάσσια περιοχή δεν έχει μεγάλο βάθος και υπάρχουν κίνδυνοι προσάραξης πλοίων όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν.
Η περιοχή θα επιβαρυνθεί περαιτέρω περιβαλλοντικά αφού δίπλα ακριβώς δραστηριοποιούνται τα Τσιιμέντα Χαλκίδας, τα Ναυπηγεία και η Νεοχημική.

Η θαλάσσια περιοχή της «Γλύφας» είναι μια κλειστή θαλάσσια περιοχή με τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας σε μια ενδεχόμενη διαρροή πετρελαιοειδών. Αυτό, σε συνδυασμό με τα ρεύματα του Ευρίπου μπορεί να φανταστεί κάποιος τις επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο ατύχημα διαρροής.

Τέλος η διαχείριση των προϊόντων αυτών από άποψη επικινδυνότητας ανήκει στην κατηγορία που προβλέπονται από την οδηγία 2003/105/ΕΚ (SEVESO II), όπως αναφέρεται και στην ίδια την απόφαση.
Με ποιο σκεπτικό η ΓΓ αγνοεί επιδεικτικά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας αλλά και την αρνητική γνωμοδότηση της Λιμενικής Επιτροπής Χαλκίδας ;
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας, την Λιμενική Επιτροπή Χαλκίδας αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρουν άμεσα θέση στην συγκεκριμένη απόφαση και μαζί με τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να μην επιτρέψουν περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής μας.
Χαλκίδα 21-2-2011
Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Ευβοίας
Tanagranews: Να ξέραμε τι μας περιμένει στον Νότιο Ευβοϊκό…
Μακάρι να υπάρχει επαγρύπνηση από περιβαλλοντικούς συλλόγους και τοπικές αρχές γιατί όλα τα είχαμε καράβια με μεταφορά καυσίμων μας λείπανε, για εμπλουτιστεί με περισσότερα χημικά η θάλασσα που κάνουμε κανένα μπάνιο το καλοκαίρι…

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Σε ένα παιχνίδι πρέπει να φτάσεις στο τέρμα του για να πεις ότι έχεις κερδίσει,κατακτώντας τον πρώτο γύρο τίποτα δεν έχει κριθεί. Δεν αρκεί μόνο μια στιγμή θριάμβου για να νιώσεις νικητής η ότι κατατροπώνεις τον αντίπαλο σου. Για να αποκτήσεις κύρος πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσεις τους εσωτερικούς εχθρούς σου επειδή εκείνοι σου κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από τους άλλους που τους αναγνωρίζεις. Πρέπει να ακούς την γνώμη τους αλλά η τελική απόφαση πρέπει να ανήκει ολοκληρωτικά σε εσένα. Σε όποιον συνεργάτη σου δεις φθορά τον αντικαταστείς, σε όποιον διακρίνεις ικανότητα περιορίζεις τα όρια του δείχνοντας του ποιός είναι ανώτερος. Από αυτά που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μερικοί συνεργάτες από το επιτελείο του δημάρχου αποφασίζουν και πράττουν αυθαίρετα, έχουν υιοθετήσει λάθος συμπεριφορές και κάνουν διαδοχικές γκάφες που τους εκθέτουν στα μάτια του κόσμου. Ο κόσμος κύριοι και κυρίες δεν σας ανήκει όπως νομίζετε,εσείς ανήκετε στην υπηρεσία του κόσμου που σας ανέδειξε για να μπορείτε τώρα να τον σνομπάρετε και να τον περιφρονείτε. Η θρασυδειλία τιμωρείτε.

Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Ο αγώνας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας


Ο αρχαιολογικός χώρος της Αυλίδας
Ο αρχαιολογικός χώρος της Αυλίδας  
"Και ενώ συνεχίζουμε τον αγώνα για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας ο οποίος έχει αδιαμφισβήτητη αξία για τον Ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό μια και από τον χώρο αυτόν ξεκίνησε η εκστρατεία για την Τροία, μάθαμε διαβάζοντας στον τοπικό τύπο «Ευβοϊκή γνώμη 14/01/2011» ότι σχεδιάζεται η μεταφορά του λιμένος της Χαλκίδας στον παρακείμενο αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας.
Ο αρχαιολογικός Χώρος της Αυλίδας ήδη βρίσκεται περικυκλωμένος από τα Τσιμέντα Χαλκίδας, τα Ναυπηγεία και τις χημικές βιομηχανίες. Βέβαια το έγκλημα ξεκίνησε από τη στιγμή που άφησαν τα Τσιμέντα Χαλκίδας να κάνουν το εργοστάσιο στην πιο όμορφη θέση της περιοχής και μάλιστα ακριβώς πάνω στο μυκηναϊκό νεκροταφείο της Αυλίδας, από τη στιγμή που άφησαν να καταστρέψει τον όρμο του μικρού Βαθέως και να «κατατρώει» τις πλαγιές του Μεγάλου Βουνού με την ακρόπολη της, από τη στιγμή που άφησαν να εγκατασταθούν στην περιοχή αυτή τα Ναυπηγεία και οι χημικές βιομηχανίες...
Και η καταστροφή από ότι φαίνεται θα συνεχιστεί μέχρις ότου να πάψει να υπάρχει αυτό το μνημείο. Δεν μπορώ να καταλάβω τι σόι Έλληνες είναι αυτοί που θέλουν να καταστρέψουν κάθε ίχνος από την κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, μιας κληρονομιάς που έχουμε τόσο ανάγκη ιδιαίτερα τώρα σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που η αυτοπεποίθηση του Έλληνα πολίτη είναι λαβωμένη.
Υπάρχει πρόταση λοιπόν, παρ’ όλες τι υποσχέσεις που είχαμε λάβει από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία για ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, να δημιουργηθεί το λιμάνι της Χαλκίδας ανάμεσα στο ναυπηγείο και στο τσιμεντάδικο με άνοιγμα καινούργιων δρόμων, με παράλληλη ανάπτυξη των γύρω βιομηχανιών και σίγουρη ίδρυση καινούργιων.
Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι οι ανασκαφές του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Φανταστείτε τον φιλέλληνα ξένο η έλληνα να ψάχνει για τον τόπο από όπου ξεκίνησε η εκστρατεία για τον Τρωικό πόλεμο και να βρίσκει ρυπογόνες βιομηχανίες αποθήκες και αυτοκινητόδρομους.
Τελικά από ότι φαίνεται δεν είμαστε άξιοι απόγονοι των Ελλήνων και ίσως μας αξίζει η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.                 
Θέτουμε προ των ευθυνών τους απέναντι στην Ελληνική και παγκόσμια κληρονομιά το Υπουργείο Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Νομού Ευβοίας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το Δήμο Χαλκίδας και κάθε αρμόδιο.
Επισυνάπτονται το απόκομμα της εφημερίδας και φωτογραφίες από τον προς απαλλοτρίωση χώρο."
Μηνάς Πατσουράκης - Κοινόν Ευβοέων